Nagykanizsán akkreditáltak vizsgaközpontot

Megjelent: 2022-02-10 Kategória: Képzések, Nagykanizsai SZC
3

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum (NSZC) szervezeti egységeként tavaly május 1-jén megalakult a Nagykanizsai Szakmai Vizsgaközpont, melyet a Nemzeti Akkreditáló Hatóság az idén Zala megyében elsőként nyilvántartásba is vett.

A vizsgaközpont létrejöttéről és feladatáról szerdán a centrum Erdész utcai székhelyén tartottak sajtótájékoztatót. Bene Csaba, az NSZC kancellárja elmondta: az új szakképzési törvény 2019-es megjelenése lehetővé tette a vizsgaközpontok létrehozását, melynek eleget tettek és tavaly májusban megalapították a bázist. Szakmailag független szervezet, de a pénzügyi hátterét a centrum biztosítja. Az országban az elsők között kapták meg az akkreditációt, melynek létrehozásában Knausz Lívia vizsgaközpont vezető, Tárnokné dr. Sámel Mónika irányítási vezető és Varga-Olasz Szilvia titkárságvezető erőn felül dolgoztak.

– A Képzési Területek Egységes Osztályozási Rendszerén belül 30 képzési területre kapott miniszteri támogató nyilatkozatot a vizsgaközpont – vette át a szót Anda Zoltán, az NSZC főigazgatója. – Ez 270 szakmát és szakképesítést takar, mely a centrumban oktatott szakmákon túlmutat. A munka során a Nemzeti Akkreditáló Hatóságnak (NAH) be kellett azt bizonyítani, hogy a bázis alkalmas a vizsgáztatásra, s megvannak ehhez a tárgyi és személyi feltételeik. A három napos helyszíni szemlén az előbbi kritériumok mellett egyéb dokumentumokat is megfelelőnek találtak, ezért a Zala megyében elsőként a NAH nyilvántartásba vette a központot, mely óriási elismerést jelent számunkra is.

Knausz Lívia beszédében kiemelte: tavaly szeptemberben további pályázati kiírás történt a szakértői feladatok elvégzésére. Erre 315 vizsgáztató, jegyző és szakértő adta be a pályázatát, valamint 54 céggel, s intézménnyel kötöttek megállapodást a vizsgák lebonyolítására. Vagyis, ha a gyakorlati vizsga éppen az ország másik végében valósítható csak meg, akkor az adott hallgatóknak nem kell átutazniuk az országot, a vizsgaközpontok közötti megállapodásnak és együttműködésnek köszönhetően másik városban is levizsgázhat. A rendszerre kidolgozott vizsgaszoftver élesedését követően az első számonkérést az új központban várhatóan márciusban tartják.

forrás: https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/02/a-megyeben-elsokent-nagykanizsan-akkreditaltak-vizsgakozpontot

Copyright © 2016 Nagykanizsai SZC | Minden jog fenntartva!