WPML not installed and activated.

Szakmai gyakorlati oktatás a tanműhelyekben

Megjelent: 2020-12-09 Kategória: Képzések, Nagykanizsai SZC
1

Tanműhelytől függően, de a szabályokat betartva tartják a diákoknak a gyakorlati képzéseket az iskolákban.

A szakmai gyakorlati oktatást tanműhelyben, illetve gazdasági környezetben kell megszervezni a biztonsági szabályok fokozott betartásával, kizárólag egészséges személyek részvételével – szól a rendelet. Így a diákoknak lehetőséget adnak arra, hogy fel tudjanak készülni a közelgő vizsgáikra.

Tanműhelytől függően, de a szabályokat betartva tartják a diákoknak a gyakorlati képzéseket a Keriben. Ugyanis a pincérek, szakácsok és cukrászok is jövő év elején már vizsgáznak. Ezért fontos, hogy részt vegyenek ezeken az iskolán belüli oktatáson.

–Szerencsére viszonylag kis csoportokban vannak elosztva a tanulók és olyan gyakorlatokat tartunk itt bent, amelyek tényleg igénylik az iskolát. A cukrászok, a szakácsok és a pincérek jönnek be és elsősorban azok a diákjaink, akik valamilyen típusú vizsgára készülnek, tehát februárban vagy májusban vizsgát kell tenniük – mondta Richterné László Erzsébet, a Thúry-iskola igazgatója.

A pincér tanulók szerint most mindenki magára van utalva, de sokat segít nekik ez a pár alkalom gyakorlati óra abban, hogy jobban felkészülhessenek a februári vizsgákra.

–Mindenki magára van utalva olyan téren, hogy a szóbeli tételeket magának kell megtanulnia, mert nincs meg az a lehetőség, hogy az iskolába bejövünk és akkor egymást kikérdezzük. Lényegében önmagát kell prosperálnia az embernek, hogy képes legyen ezt átvészelni. A gyakorlati részében viszont ez a heti egy alkalom, ami 4-5 órát szokott magában foglalni, azért nagy segítség – árulta el Németh Marcell, a Thúry–iskola tanulója.

Hasonlóképp működnek a gyakorlati órák a Zsigmondy-iskolában is. Elsősorban a végzős diákok, asztalosok és fodrászok is bejárhatnak a gyakorlatokra.

–Prioritást élveznek a végzős tanulóink. A többieknek digitálisan zajlik az oktatás. Összesen 140 tanulónk van a különböző szakmákban az iskolai tanműhelyekben, kontakt oktatással. 172 diákunk pedig külső gyakorló helyen, a gyakorlati oktatásban vesz részt ugyanúgy a cégeknél betartva minden egészségügyi és pandémia szabályokat – nyilatkozta Laukó Emőke, a Zsigmondy-iskola igazgatója.

A vizsga előtt álló hallgató Bódis József elmondta, hogy nyolcan vannak az osztályban és kéthetes váltásban járnak be az iskolába, hogy ezzel is tartsák a szabályokat. Ez viszont azt jelenti, hogy fele annyit jöhetnek, mint korábban.

–Kéthetente vagyunk két alkalommal. Ez valamilyen szinten könnyebb, hogy el tudjuk végezni és készülünk a vizsgamunkára is. Viszont nehéz is, mert eddig minden héten jöttünk, de sajnos a vírushelyzet miatt csak kéthetente, s így feleződik az idő, amit itt tudunk tölteni – árulta el Bódis József, a Zsigmondy-iskola tanulója.

A fodrász tanulók szerencsésnek mondhatják magukat, hogy bejárhatnak, de ők is hiányolják azokat az órákat, amik elmaradnak, hiszen ők is fél csoportban vannak jelen a gyakorlaton.

–Most lecsökkent a gyakorlati óraszámunk egyre és a két gyakorlati oktatónk váltja egymást. Nem a legjobb, mert nagyon sokat számít az, hogy egy órával többet vagyunk, mint most, hogy hetente csak egyszer jöhetünk. Az elmélet sem a legjobb, mert ott is elmagyarázza a tanár, úgyhogy nem a legegyszerűbb igy – tette hozzá Kádár Eszter, a Zsigmondy-iskola tanulója.

A gyakorlati oktatásban azok a tanulók továbbra sem vehetnek részt, akiknél szoros a kontakt kapcsolatuk, mint például a kozmetikusoknál. Náluk igyekeznek több hangsúlyt fektetni az elméleti oktatásra és később pótolják majd a gyakorlatot.

forrás: http://kanizsatv.hu/hirek/7118-szakmai-gyakorlati-oktatas-a-tanmuhelyekb

Copyright © 2016 Nagykanizsai SZC | Minden jog fenntartva!