Szakmát a kézbe! (3. rész) – Zsigmondy

Megjelent: 2020-11-19 Kategória: Képzések, Nagykanizsai SZC
0

Az a gyerek, aki szeret alkotni, biztos, hogy jól fogja magát érezni nálunk – említette Laukó Emőke, a Zsigmondy-iskola igazgatója.

Az a gyerek, aki szeret alkotni, biztos, hogy jól fogja magát érezni nálunk – említette Laukó Emőke, a Zsigmondy-iskola igazgatója a Szakmát a kézbe! mai adásában. A Nagykanizsai Szakképzési Centrum intézményeivel készített háromrészes, pályaorientációs beszélgetéssorozat ma ért véget, az adásokat a Youtube-csatornánkon nézhetik vissza.

A mai beszélgetésen Laukó Emőke részletesen bemutatta a Zsigmondy-iskolában elérhető ágazatok követelményeit, erősségeit és a bennük rejlő lehetőségeket. A korábbi adásokban nézőink már részletes képet kaphattak a hazai szakképzés átalakulásáról. Ezzel kapcsolatban az iskolaigazgató kiemelte: azon gyerekek számára, akik még nem tudják, hogy milyen pályán képzelik el a jövőjüket, de szeretnek alkotómunkát végezni, jobb választás lesz a szakképzés, mint a gimnázium.

– Aki szeretne a gyakorlati ideje alatt valami egészen mást csinálni, s én minden szakmának el tudom mondani a szépségét. Megtudhatják, hogy mit csinál másként egy épületgépész a gyakorlaton vagy egy bányász, egy asztalos, egy kárpitos, egy fodrász, kozmetikus. Más típusú tevékenységgel alkotnak. S, ha az alkotás örömét megadjuk, megtalálja, akkor nagyon jól fogja magát érezni nálunk – mondta el Laukó Emőke, a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Szakképző Iskola igazgatója.

Az intézmény képzési lehetőségeit jól mutatja, hogy előfordul az is, hogy a fiatalok a barátaiktól hallott pozitív tapasztalatokat miatt döntenek egy ágazat mellett.

– Hetedik, nyolcadik környékén szakmát kellett választani s először úgy voltam vele, hogy a Zsigmondy-iskolán belül a rendészetire szerettem volna menni, csak meghallottam, hogy indul ez az épületgépész-technikus szak, s körbekérdezgettem az ismerőseim között, hogy ez milyen szakma. Elmagyarázták és megtetszett, s az egyik osztálytársamnak is, így mind a ketten jelentkeztünk – árulta el Németh Martin, a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Szakképző Iskolájának diákja.

Arra is van lehetőség, hogy a diákok a gyakorlati helyükön maradhassanak az iskola elvégzése után. Ehhez a cégvezetők szerint elengedhetetlen, hogy a gyerekek nyitottak legyenek a cégeknél elsajátítható tudásra.

– 15 éves gyerekekről van szó, s bekerülnek egy mindennapi gyártásba, ahol nem csak az a feladatunk, hogy tanítsuk őket, s nem csak azzal tanítjuk őket, hogy különböző szakmai fogásokat mutatunk meg nekik, hanem az életre is nevelgetjük őket azzal, hogy abba a munkába visszük bele őket, amit mi csinálunk. Nagyon fiatal gyerekekről van szó, és azt gondolom, hogy másképpen gondolkodnak ma, mint mondjuk 15-20 évvel ezelőtt – hangsúlyozta Németh Pál Levente, a Fabak Kft. ügyvezető igazgatója.

Pár hónapjuk még van a döntésre a fiataloknak. A jelentkezést 2021. február 19-ig kell feltölteni a Középfokú Felvételi Információs Rendszer egyéni jelentkezők számára készített oldalára.

forrás: http://kanizsatv.hu/hirek/6969-szakmat-a-kezbe-3-resz

Copyright © 2016 Nagykanizsai SZC | Minden jog fenntartva!