Fontosak a nemzetközi kapcsolatok

Megjelent: 2020-09-30 Kategória: Képzések, Nagykanizsai SZC, Rendezvény
0

Tegnap tartották a DigiUp 4.0 elnevezésű projekt online nyitókonferenciáját. A határon átnyúló projektben osztrák és magyar szervezetek működnek együtt. A videókonferenciát Arnold Gutmayer vezette, német nyelven, mintegy ötvenen követték az osztrák és magyar előadásokat. A vitaindítók után moderált kiscsoportokban folyt az eszmecsere.

A Magyarországon megtelepedett multinacionális cégeknél magától értetődő a csúcstechnológiák alkalmazása, az elektronikában, a digitális technikában, a robotikában rejlő lehetőségek maximális kihasználása. A kis- és közepes vállalatok sem tudják kikerülni a digitalizáció diktálta követelményeket. Ehhez megfelelő szakképzésre van szükség. A DigiUp 4.0 projekt átfogó célja a 12–24 éves fiatalok fogékonnyá tétele a szakképzésre, felkészítésük megfelelő tanfolyamokkal a munkaerőpiacra, az érdeklődésük felkeltése a jövőbeni hiányszakmákra. Ezenkívül a határon átnyúló tapasztalatcsere és együttműködés elősegítése, a szakképzés imázsának javítása. A projekt pályaorientációs tanácsadással és tréningekkel kívánja közelebb hozni a fiatalokhoz az ipari szektort, fejleszteni digitális kompetenciáikat, ezáltal csökkentve az Ipar 4.0 területén jelentkező szakemberhiányt.

A projekt fontos része a digitális technológia témaköreihez, az elektronikához, robotikához, a 3D-nyomtatáshoz, a CNC alkalmazásához, a kreatív fémipar gyakorlatához illeszkedő tananyagok kidolgozása. A projekt vezető partneri szerepét betöltő Bildungsdirektion für Wien képviseletében Arnold Gutmayer a nemzetközi kapcsolatok, a vállalkozásfejlesztési, a matematikai és természettudományos ismeretek oktatásának fontosságáról és a digitális kompetenciák fejlesztésének jelentőségéről beszélt. Farsang Zoltán a nemzetközi hálózati kapcsolatok és a tudásbázis jelentőségét hangsúlyozta. Bemutatta a projekt kommunikációs munkacsomagját, melynek fontos szerepe lesz pályaorientációs tevékenységben. Christian Pelzmann a BFI Burgenland Vocational Training Institute képviseletében a pályaorientációs tananyagokról beszélt. Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója a magyar szakképzés folyamatban lévő nagy változásait ismertette. Németh Adrienn, a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal munkatársa kiemelte az ELTE SEK-kel való együttműködés és a vonzó szakképzési programok fontosságát. Markus Idlhammer és Horst Tschalkner a Bécsi Ifjúsági Oktatási és Foglalkoztatási Koordinációs Iroda képviseletében az iskolák és a gazdaság közötti átjáráshoz szükséges menedzselési munka jelentőségéről ejtettek szót az online konferencián.

forrás: https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-szakkepzesben-is-fontosak-a-nemzetkozi-kapcsolatok-4306564/

Copyright © 2016 Nagykanizsai SZC | Minden jog fenntartva!