Megkezdődtek a szakmai vizsgák Nagykanizsán

Megjelent: 2020-05-14 Kategória: Képzések, Nagykanizsai SZC
1

A koronavírus-járvány miatt a szóbeli számonkérés elmarad, csak írásbeli és gyakorlati vizsgákat tarthatnak a szervező iskolák.

Megkezdődtek a szakmai vizsgák Nagykanizsán. A koronavírus-járvány miatt a szóbeli számonkérés elmarad, csak írásbeli és gyakorlati vizsgákat tarthatnak a szervező iskolák. Ezt a kormányhatározatban foglalt előírások szerint tehetik meg: azaz több teremben és kisebb csoportokban adnak számot tudásukról a diákok.

A vendéglátóhelyek ideiglenes bezárása sem gátolta a Thúry György Szakképző Iskola tanulóit abban, hogy teljesíthessék a számonkérést. Richterné László Erzsébet intézményvezető stábunknak elmondta: egy napon csak egy csoport fog vizsgázni, valamint minden végzős diákot arra kértek, hogy a számonkérésen saját munkaeszközeikkel végezzék el a feladatokat. – A vizsgák annyiban változnak, hogy szóbeli vizsgát nem tesznek a tanulók. Tehát írásbeli és gyakorlati vizsgarészt bonyolítunk le. A gyakorlati vizsgát egy kicsit jobban szét kellett bontani, mivel kisebb csoportokban kollokválnak a tanulók. Maximum 4-5 fős csoportokban, van egy kisebb és egy nagyobb tankonyhánk, a nagyobban elférnek öten, de a kicsiben csak négyen. A pincérvizsgánkat is szét kellett bontani, így egy kicsit hosszabb lett – mondta Richterné László Erzsébet, a Thúry-iskola intézményvezetője.

Nem minden szakmai vizsgát tudnak azonban megszervezni az intézmények a májusi-júniusi időszakban. A Nagykanizsai Szakképzési Centrum felnőttoktatásában vannak olyan képzések – egyebek mellett a fizioterápiás asszisztensi és a gyógymasszőri – ahol el kellett halasztani a számonkérést, hiszen a vírushelyzet miatt bezárták a gyakorlóhelyeket. – Gyakorlati vizsgára elég nehéz digitálisan felkészíteni. Itt azt az eljárást követjük, hogy a tanulókat kis csoportokban behívjuk vagy a gyakorlóhelyekhez mennek be. Koncentrálva a vizsgafeladatokra felkészítjük őket a gyakorlati vizsgákra. Az írásbeli számonkérésre pedig digitálisan fel lehet készíteni a tanulókat. Ez nem okoz problémát – fogalmazott Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója.

Anda Zoltán azt is elmondta: bízik benne, hogy a tanulóknak a különleges helyzet plusz motivációt ad. A vizsgasorozat tegnap a pénzügyi- számviteli ügyintézők gyakorlatával kezdődött, ma pedig a villanyszerelők kollokválhattak.

Copyright © 2016 Nagykanizsai SZC | Minden jog fenntartva!