
Sült burgonyából készült leves és burgonyafánk erdeigyümölcs-öntettel. Ezerarcú burgonya a dödölle fővárosában címmel szerdán a Thúry Szakképző Iskolában a krumpli sokoldalú felhasználását népszerűsítették.
Az eseményen, az intézmény könyvtárában a Keszthelyi Burgonyáért Egyesület szakmai tanácskozásra és éves közgyűlésre várta tagjait, valamint az ágazatban dolgozó termelőket. A szervezet, illetve az ugyancsak a Balaton-parti városban működő Burgonyakutatási Központ közös programján szó esett a magyar, keszthelyi nemesítésű burgonyafajták termesztéséről, a fogyasztókhoz való eljuttatásáról, illetve a jövő feladatait is meghatározták.
Eközben a szakképző iskola konyhájában Varga Tünde szakoktató vezetésével sürögtek-forogtak a szakma iránt elkötelezett diákok. Az oktató elárulta: nem első alkalommal találkoznak a burgonyatermelőkkel, korábban a növény különböző fajtáit ismerték meg a szakoktatók és tanulók. Ezúttal a Hópehely, a Balatoni rózsa és a Botond típusúakból készítettek különféle ínycsiklandozó ételeket, ezzel is népszerűsítve az eltérő fajták felhasználási módját.
– A burgonyára sokáig hibásan, csak köretként tekintettünk – mondta Varga Tünde. – Pedig kitűnő alapanyag, nemcsak dödölleként, de számos más önálló ételként is megállja helyét.