Cserhátisok az országos döntőben

Megjelent: 2019-11-27 Kategória: Nagykanizsai SZC, Rendezvény
0

Cserhátisok az Eötvös Loránd Emlékév keretében megrendezett Jubileumi Emlékversenyen döntőjében

November 23-án a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermét az Eötvös Loránd Jubileumi Emlékverseny döntőjére az ország minden pontjáról ide érkező középiskolások foglalták el. Öt témakörből álló internetes válogató eredményeként a 224 benevezett csapatból 14 jutott be a budapesti döntőbe, közöttük két Cserhátis csapat.

Az első írásbeli fordulóban Eötvös Loránd életútjával, a korszak irodalmával, történelmével kapcsolatos kérdések, fizika és geofizika témakörébe tartozó feladatok szerepeltek, majd egy – a folyadékok felületi feszültségével kapcsolatos – fizikai kísérleti feladatot kellett végrehajtaniuk a versenyzőknek, végül három perces kiselőadás formájában ismeretterjesztői-előadói képességükről is számot adtak dákjaink.

A rendezvényt Sólyom Jenő akadémikus, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat elnöke nyitotta meg, a bevezető előadást Groma István egyetemi tanár tartotta. A vetélkedő végén (mialatt a zsűri értékelt), Csenár Márton mesélt érdekességeket Eötvös Loránd hegymászói tevékenységéről és bemutatta az egykori és a mai hegymászó felszereléseket.

Az országos döntő feladatainak többsége a középiskolai tananyagon jóval túlmutató ismereteket és természetesen logikus gondolkodást igényeltek. Mindkét csapatunk nagyon szép versenyzéssel, a fizika iránt különösen érdeklődő, zömében gimnazisták alkotta mezőnyben, az előkelő 11. és 12. helyezést szerezte meg.

Diákjaink elmondás szerint életre szóló élmény volt az MTA Dísztermében versenyezni, egyetemi tanárok és a többi versenyző előtt előadást tartani.

A döntős csapatok tagjai: Balázs Bálint, Csóri Péter, Dudás Ádám, Koósz László (12.a), felkészítő tanáruk Tóthné Piriti Zsuzsanna; Bajnok Bálint, Birkás Zoltán, Kovács Gergő, Szörcsök Noel (12.b), felkészítő tanáruk Bali János.

Copyright © 2016 Nagykanizsai SZC | Minden jog fenntartva!