Felnőttképzési engedélyszáma: E-001343/2015

WPML not installed and activated.

Regionális Szakképzési Konferencia

Megjelent: 2017-09-05 Kategória: Nagykanizsai SZC, Rendezvény
0

Tanévnyitó konferenciát tartottak a szakképzésben, felnőttképzésben és oktatásban dolgozók részére a HSMK-ban. A rendezvényen egyebek mellett a szakképzési rendszer legutóbbi változásairól, valamint a fejlesztési irányokról volt szó.

A szolnoki országos szakképzési tanévnyitót követően első alkalommal rendezik meg idén a Regionális Szakmai Szakképzési és Felnőttképzési Konferenciát az ország hét pontján. „Mi vagyunk az elsők itt, Nagykanizsán, ahol megtörténik ez az évnyitó. Ennek kapcsán a szakképzésben dolgozókat tájékoztatják azokról a változásokról, amelyek bekövetkeztek az elmúlt időszakban, illetve az általános iskolák igazgatói, osztályfőnökei is itt vannak azért, hogy betekintést nyerjenek a szakképzésbe és könnyebben tudják orientálni a gyerekeket a pályaválasztás során” – mondta el Bene Csaba a Nagykanizsai Szakképzési Centrum igazgatója.

„A jövőről beszélünk, a magyar gazdaság jövőjéről.” A konferencián Cseresnyés Péter azt mondta: a munkaalapú társadalom kiépítése a cél, ehhez pedig megfelelő számú, jól képzett szakemberre van szükség. Ennek érdekében már eddig is fontos változások történtek. „Minden egyes tanévnek nagy jelentősége van, főként igaz ez a szakképzésre, hiszen egy teljesen új rendszert kezdtünk el 2015-ben, annak hangsúlyozására, hogy a jövő, a gazdasági fejlődés tekintetében mennyire fontos maga a szakképzés, a megfelelő szakemberekkel való együttműködés, és a jövő szakembereinek a kiképzése” – fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

Cseresnyés Péter utalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentésére is, amely szerint egy tízéves program keretében hamarosan elkezdődhet a szakképzési intézmények megújítása, az első szakaszban tízmilliárd forintból.
Az infrastruktúra mellett a kerettantervek korszerűsítése is elengedhetetlen a versenyképes tudás megszerzéséhez és általában a szakképzés népszerűsítéséhez, így ezen a téren is újabb lehetőségek várhatók, mondta.

„Gyerek nélkül nincs iskola.” A konferencián Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a fejlesztési irányokról beszélt a jelenlegi kihívások tükrében. Ezek közé sorolta egyebek mellett a demográfiai változásokat és a végzettség szerinti elhelyezkedési ráta tapasztalatait. „Nincs meg a piacon, nincs meg az iparban gyakorlatilag az a középszintű vezető, ami kevés van, ami kellene a vegyiparba vagy máshol. A cégek vezetőitől folyamatosan ezt halljuk, márpedig mi is történik: egy nagyon színvonalas képzés történik a szakgimnáziumoknak az ilyen technikusi képzésein. Persze, iskola és iskola között is van különbség” – mondta Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

Az érdeklődők a rendezvény további részében hallhattak még a duális képzés lehetőségeiről és a pályaorientációról is. A konferenciát a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint a Nagykanizsai Szakképzési Centrum szervezte.

(Forrás: www.kanizsatv.hu)

KÉPGALÉRIA:

[foogallery id=”6367″]