„Jó szakma – biztos jövő” című konferencia

Megjelent: 2016-12-09 Kategória: Képzések, Nagykanizsai SZC, Rendezvény
0

A szakképzés nem zsákutca, akár a diplomáig is el lehet jutni a szakképző iskolákból – hangzott el a Jó szakma – biztos jövő című konferencián. A Nagykanizsai Szakképzési Centrum a tankerület általános iskoláinak mutatta be képzéseit.

Zsúfolásig megtelt a terem az érdeklődő pedagógusokkal. „Hatodikos, hetedikes osztályfőnököket hívtuk meg erre a fórumra, azért, mert ők azok a kulcsszereplők a pályaválasztásban, akik a szülőn kívül hosszú időn keresztül ismerik a gyerekeket. Ők tudják leginkább, hogy melyik gyermek milyen pályára alkalmas” – mondta el kérdésünkre a centrum főigazgatója, Bene Csaba. Már ma is vannak olyan szakmák, amelyekben versenyképes a bér, de küszöbön az Ipar 4.0, az új ipari forradalom, így a jövőben még több szakképzett emberre lesz szükség. Mint arra Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő rámutatott: „Európának óriási szüksége van a jó szakemberekre, így ha Európának szüksége van, akkor a magyar gazdaságnak is szüksége van a jó szakemberekre. Az elmúlt időszakban ez felesősödött, hisz hónapról hónapra egyre jobb eredményekről tudunk beszámolni a foglalkoztatás területén. Ez azt jelenti, hogy a munkaerőpiacon már egy nagyon komoly verseny alakult ki a jól képzett szakemberek iránt, keresik a cégek azokat a szakembereket, akik a profiljukba illő profi szaktudással rendelkeznek.”

A Nagykanizsai Szakképzési Centrumban szinte az összes hiányszakmát oktatják. Egy felmérés szerint a következő 5 évben csak a nyugdíjazások miatt legalább ötszáz munkahelyre keresnek majd szakembereket a kanizsai cégek.  „Ahova nagyon szeretnénk gépészeten belül tanulókat csábítani, az a gépi forgácsoló, ipari gépész. Nagy hiány van, rengeteg cégnél voltam most az elmúlt évben Nagykanizsán” – hangsúlyozta Anda Zoltán szakmai főigazgató-helyettes. A magyarországi szakképzés jó minőségét az is bizonyítja, hogy a szakmák európai bajnokságán több ezüst, bronz- és kiválósági érmet szerzett a magyar csapat.

(Forrás: www.kanizsatv.hu)

Copyright © 2016 Nagykanizsai SZC | Minden jog fenntartva!