Egészségügyi Szakképzési Verseny

Megjelent: 2023-02-02 Kategória: Nagykanizsai SZC, Rendezvény
1

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara 2022 őszén első alkalommal hirdette meg a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Versenyt, melyhez 42 intézmény csatlakozott országosan, 592 fő tanuló töltötte ki az első forduló feladatlapját.

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban kedden 22 zalai továbbjutóval zajlott Zala vármegyei döntőn beteg nélküli gyakorlati szituációs feladatot oldottak meg a versenyzők, és az ehhez tartozó tevékenységeket mutatták be szimulációs eszközök használatával. Zala vármegye négy egészségügyi szakképző intézményéből érkeztek a résztvevők. Hét zalai diák érintett a szerdai veszprémi vetélkedőfordulóban is, ahol, a belgyógyászati ismeretek adják a verseny témáit, mondta lapunknak a megmérettetés kezdetekor a szervezők képviseletében Tóthné Födő Gyöngyi, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Vármegyei Területi Szervezete területi elnöke. Az kamara zalai elnöke a megnyitón hangsúlyozta, a verseny pedagógiai célja a magyarországi egészségügyi középfokú szakképzés színvonalának további növelése, a szakképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok és felkészítő tanáraik eredményeinek elismerése. Cél továbbá a versenyzők szakmai tudásának felmérése és az egészségügyi szakmák társadalmi presztízsének növelése és a szakképzésbe való belépés vonzóvá tétele.

A versengő diákokat a szakfelügyeleti szervezet képviseletében köszöntötte a Zala Vármegyei Kormányhivatal Egészségfejlesztési és Igazgatási Osztályának osztályvezetője, Kovács Ilona, aki a megyei tisztifőorvos, dr. Károlyi Sylvia üdvözletét is tolmácsolta, s örömét fejezte ki, hogy a fiatalok szakmai elhivatottságát a versenyen való részvétel is bizonyítja.

Dancs Jenő, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház ápolási igazgatója, mint házigazda köszöntötte a résztvevőket. Emlékeztetett a verseny névadójának, Kossuth Zsuzsannának (Kossuth Lajos húga) 1848-as tevékenységére, a tábori kórházak felállításának megszervezésére, hiszen ez lett az alapja a hazai ispotályhálózatnak. A zalaegerszegi is a forradalom évében jött létre, ennek megfelelően ünnepelheti idén a kórház fennállása 175. évfordulóját.

A versenyzők egyenként fél óra alatt mutathatták be a bíráló bizottság tagjainak, miként alkalmazzák megszerzett ismereteiket a gyakorlatban. A 19 induló közül a legjobbnak Vajda Vanessza Szimonetta bizonyult, aki a Nagykanizsai Szakképzési Centrum (SzC) Zsigmondy Vilmos Technikumának a tanulója. Második helyen végzett a zalaegerszegi SzC Deák Ferenc Technikumában tanuló Zsédely Vivien Zsaklin, a harmadikon pedig Szabó Imola, a ZSzC keszthelyi Asbóth Sándor Technikum növendéke. A legjobbak jutalomban is részesültek: az első helyezett 15, a második 10, a harmadik 5 ezer forintos vásárlási utalványt vihetett haza. Az országos döntőt márciusban rendezik a fővárosban.

forrás: https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2023/02/a-kossuth-zsuzsanna-nemzeti-egeszsegugyi-szakkepzesi-verseny-zalai-dontoje-a-megyei-korhazban-zajlott

Copyright © 2016 Nagykanizsai SZC | Minden jog fenntartva!